Effekten af tre gule jakker
04. november 2019

Vi har sendt vores kommunikationskonsulent med på en gåtur med Natteravnene, hør hvordan det gik.

"Det er fredag, folk har fået månedsløn og nogle har fået penge tilbage i skat. Der er koncert for de voksne og der er tivoli for børn. I aften skal jeg gå med Natteravnene og være med til at skabe tryghed i Nuuks gader.

Jeg skal gå med Mina, Heinrich og Keld. Mina arbejder til dagligt i Mælkebøtten, Heinrich og Keld er erhvervskunderådgivere i GrønlandsBANKEN.

Vi har en forventning om at der vil være en del børn og voksne ude i gaderne i aften. Natteravnene i Danmark går fire timer fra kl. 23 til kl. 3 om natten og Natteravnene i Nuuk går i tre timer fra kl. 21 til midnat.

Vi starter med at gå i bymidten, hvor turen går forbi tivoli, der er i byen i en uges tid. Vi går på en befærdet sti ved et boligområde, der kaldes Store Slette. Der går ikke mere end syv minutter, før vi støder på en situation. En fuld mand sidder på en bænk ved blok 8 og snakker højlydt til 3-4 børn. En voksen kvinde beder ham gentagne gange om at lade børnene være, men manden tager det ikke til efterretning og snakker videre. Vi stopper op ved stedet, men siger ikke noget. Det får alle til at gå hver til sit. Børnene og kvinden går hver sin retning og manden sidder alene tilbage på bænken. Han bliver stille. Vi går videre.

Mina siger at Natteravnene altid går en tur til bydelen Nuussuaq, hvor de er sikre på at møde børn, der kender Natteravnene. Det er blevet halvmørkt og det kan være svært at se uden gadelyset. Vi når knapt til Nuussuaq skolen, før vi hører jublen og vi kan se mørke skikkelser der kommer løbende ned til os. Det er en flok børn der konkurrerer om hvem der kommer først ned til os. Det trækker i smilebåndet. Børnene kommer frem i gadelyset, det er seks drenge i cirka 12-års alderen. De er forpustede og rækker hånden ud til hver Natteravn, for at bede om bolsjer. Der er ingen tvivl om de er glade for at møde de gule jakker og det er gengældt. Drengene er ikke snakkelystne og går tilbage til deres leg, da de har fået bolsjer.

Vi går videre op til Sangoriaq i Nuussuaq. Der er næsten ingen mennesker ude, og vi overvejer om vi allerede nu skal begynde at gå tilbage til bymidten. En dårligt gående ældre kvinde med en krykke får øje på os og beder om hjælp. Mina støtter kvinden med armen og bærer hendes pose for hende. Vi går bag Mina og den ældre kvinde, for at følge hende til en busstop, hvor hun kan tage en bus hjem.

Inde i byen er der helt mørkt om tivoli, det er lukket. Der færdes ingen børn i Store Slette. En kvinde går ud af en dagligvarebutik, der har længe åbent, med varer i favnen. Hun ser jakkerne og roser os: ”Kusanartusi”, jeg vender mig om mod Heinrich og Keld. Jeg siger hun har sagt vi er flotte. Keld vender sig mod Heinrich: ”Ja, det er altså ikke dig, hun snakker om”, vi griner. ”Tamatta paarivatsigut” (I er med til at passe på os alle sammen) siger hun. Det er ikke første gang vi har fået anerkendelse, for at gå i gaden i aften.

Klokken nærmer sig tolv. Vi afleverer jakker og Mina skriver i logbogen om hvordan turen er gået. Hun ringer efterfølgende til politiet og meddeler det har været en stille aften og at vi afslutter turen nu. Hun siger politiet er glade ved Natteravnene, fordi der er roligere når Natteravnene færdes i gaderne. Da vi træder ud i gaden i vores egne jakker, er vi anonyme igen. Efter en gåtur i det kølige og friske vejr, er jeg ikke længe om at falde i søvn."

Færre børn og unge på gaderne end for ti år siden
Niels Nielsen var med til at starte Natteravnene i Nuuk for 19 år siden.
- Der er færre børn og unge på gaderne i dag end for ti år siden og den samme tendens ses i Danmark. Årsagen til denne ændret sociale adfærd hos børnene og de unge, skal nok findes i de muligheder spil og digital kommunikation giver. Behovet for at møde sine venner på gaden er ændret med nye muligheder i den virtuelle verden, siger Niels.

Natteravne – hvad for en forskel gør de?
Natteravnenes synlige tilstedeværelse er medvirke til at skabe større tryghed. De er dialogskabende og giver sig tid til at lytte til børn og unge, på børnenes og de unges initiativ.
Natteravnene i Nuuk har eksisteret siden 2000.
Læs mere om Natteravnene i Nuuk på Facebook: Nuuk-Natteravnene
Vil du være Natteravnene i Nuuk eller høre mere om deres arbejde, er du velkommen til at kontakte formanden Niels Nielsen på mail nuuk@natteravnene.dk eller nn@banken.gl
GrønlandsBANKEN støtter Natteravnenes arbejde i Nuuk, som en del af bankens politik for samfundsansvar (CSR).


Tilbage
70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;