Rekordresultat i GrønlandsBANKEN
02. marts 2022

Trods Corona-udfordringer også i 2021 var der travlhed i GrønlandsBANKEN og det kan ses i bankens regnskab, der er offentliggjort i dag. GrønlandsBANKEN opnåede i 2021 et resultat før skat på kr. 158,9 mio. mod kr. 130,9 mio. i 2020. Det er det højeste resultat i bankens 55-årige historie.

GrønlandsBANKEN havde ved indgangen til 2021 forventninger om et resultat i intervallet kr. 115-135 mio. Derfor vurderer banken, at resultatet er meget tilfredsstillende. Det er vækst i bankens væsentlige forretningsområder, lave tab og positive kursreguleringer, der er primær forklaring på indtjeningsrekorden.

”Coronakrisen ramte ikke så hårdt i Grønland. Der har ikke været nogen konkurser, Grønlands økonomi er vokset og det er få, der har været ramt alvorligt af sygdom. Der er brancher, som har været hårdt presset og som virkeligt trænger til fremgang, men som krisestyring, synes jeg det rammer inden for skiven.” udtaler bankdirektør Martin Kviesgaard.

GrønlandsBANKEN har haft udlånsvækst over en årrække. Særligt den store byggeaktivitet har været mærkbar og i 2021 er mange byggerier afsluttet. Af samme grund har banken formidlet rekordmange realkreditlån for i alt kr. 1,2 mia. så bankens samlede formidlede realkreditudlån nu ligger på kr. 4 mia.

”Vi har haft travlt i banken og særligt i vækstbyerne. Vi er utroligt stolte af at kunne være en aktiv del af Grønlands udvikling og med gode og tætte relationer med kunderne. Det giver grund til optimisme når vi kigger fremad, synes jeg.” udtaler Martin Kviesgaard.

GrønlandsBANKEN har i alt udlån og garantier for kr. 5,6 mia. og et samlet forretningsomfang på ca. kr. 13 mia. og hertil kan lægges formidlede realkreditlån.

Basisdriften stiger

Bankens basisdrift er forbedret fra kr. 143,6 mio. i 2020 til kr. 149,2 mio. i 2021.

Indtægterne stiger dermed mere end omkostningerne i 2021, hvor særligt flere ansatte og IT-udvikling koster. Stigningen på personalesiden er en budgetteret forøgelse af medarbejderstaben for at sikre fortsat vækst og overholdelse af stigende compliancekrav.

”Vi har en stærk basisdrift og det giver selvfølgelig mulighed for hele tiden at investere i både medarbejdere og stærke rådgivningsplatforme og kundevendte systemer med en god brugeroplevelse.”

Få tab og positive kursreguleringer

Nedskrivninger og hensættelser udgør beskedne kr. 1,5 mio. i 2021 mod kr. 12,8 mio. i 2020.

”Vi havde ret små tab på kunder i det første Covid-19-år i 2020 og niveauet er endnu lavere i 2021. Det viser noget om, at det er stærke virksomheder vi har i Grønland med en robust økonomi. Det er meget imponerende at se hvordan virksomheder har omstillet sig løbende.” siger Martin Kviesgaard.  

En væsentlig positiv post i regnskabet er også kursreguleringer på bankens værdipapirer der giver en indtægt på kr. 11,2 mio. i 2021 mod 0,1 mio. i 2020.

Kontant udbytte til aktionærerne

Banken er tilfreds med at levere et resultat, der giver mulighed for at udlodde udbytte med kr. 40 pr. aktie, hvor sidste års udbytte var på kr. 25 pr. aktie.  Dermed udlodder banken 54% af resultatet efter skat til aktionærerne og samtidig stiger bankens solvens til 24,4%.

”Det betyder at der er kontant udbytte til aktionærerne og samtidig står vi rigtig stærkt til at deltage i finansieringen af Grønlands udvikling i de kommende år.” siger Martin Kviesgaard.

Udviklingen i 2022

”Jeg tror så småt vi tør tro på en fremtid, hvor Covid-19 ikke giver store udfordringer i Grønland, men til gengæld er der jo en forfærdelig krig i Ukraine. Selvom Grønland er langt fra Ukraine og Rusland, så ser vi i disse dage på, hvad der kan påvirke Grønland, vores kunder og banken. Vi er nok mest på mærkerne ift. cyber-risikoen mod Grønland og ellers vil det være Grønlands eksport til Rusland, markedsuro om rente og inflationsforventninger, der giver usikkerhed.”

”I de kommende år er der også andre faktorer i og udenfor Grønland der påvirker udviklingen. Lufthavnsbyggerierne kommer til at få en vigtig rolle for turisme-udviklingen og vi ser frem til at se forøget aktivitet på den del og vil meget gerne være en del af den udvikling. Samtidig vil byggeaktiviteten givet være høj også i de kommende år. Og så håber vi på nogle konstruktive reformer i fiskeriet, som kan gøre det lettere for os at bidrage med finansiering i den branche også” afslutter Martin Kviesgaard.

Bankens forventning til 2022 er et resultat før skat på kr. 120-140 mio.

Læs Årsrapporten for 2021 her.


Tilbage
70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;