Årsregnskab for 2018
28. februar 2019

Historisk godt regnskab i GrønlandsBANKEN

GrønlandsBANKEN leverer i 2018 et historisk godt resultat på kr. 140,3 mio. før skat, mod kr. 132,6 mio. i 2017 godt hjulpet på vej af lave nedskrivninger og forbedrede kursreguleringer. Resultatet før kursreguleringer og nedskrivninger lød på kr. 152,8 mio. i 2018, hvilket lige netop overgår sidste års rekordresultat på kr. 152,7 mio. Det er en tilfreds bankdirektør, der kan konstatere, at væksten er fortsat i 2018:

- At vi kan præstere det bedste resultat i bankens over 50 år lange historie, er et resultat af at det går økonomisk godt i store dele af samfundet. Men det er ikke kommet af sig selv, og vi kan takke vores super engagerede medarbejdere for en stor, stor indsats, og så er vi selvfølgelig glade for, at så mange kunder lægger deres bankforretning hos os, siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

Resultatet lander i den høje ende af estimatet for året på kr. 120-140 mio. Egenkapitalforrentningen før skat blev på 15,6 % p.a. og vurderes at være tilfredsstillende.


Forretningsomfanget øges fortsat

Som bankdirektøren nævner har banken særligt haft succes med at øge forretningsomfanget. Stigende udlån, forøgede garantier og i det hele taget stigende aktivitet overalt i banken har medført, at indtægterne er over niveauet i 2017. Trods et udfordret rentemiljø er der en nettostigning i rente- og gebyrindtægter på kr. 4,1 mio. eller 1,3 % if.t. 2017, mens omkostningerne stiger næsten tilsvarende.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi i 2018 har formået at øge vores samlede udlån og garantier med 253 mio. til 4,7 mia. Vi har aldrig haft så mange penge ude at arbejde i samfundet, som vi har lige nu, siger en tilfreds bankdirektør.

Mange nye forretningsinitiativer i 2018

I 2018 har der været ekstraordinært mange nye udviklingstiltag i GrønlandsBANKEN. Aktivitetsniveauet har derfor været højt blandt bankens travle medarbejdere. Noget som også har afspejlet sig ude i samfundet.

- Udover videreudviklingen af vores Qimatut-pension har vi især på boligområdet haft rigtig godt gang i forretningen pga. mange bolighandler og vores nye Illuga-lån. Vi har også skabt ny aktivitet i samfundet med igangsættelsen af flere andelsboligbyggerier med lokale entreprenører. Vi tror på at vi skal være med til at skabe aktivitet i Grønland og igangsættelsen af andelsboligbyggerierne, synes jeg, er et bevis på, at vi får skabt ny aktivitet til gavn for samfund, kunder og aktionærer, siger Martin Kviesgaard.


Økonomien i Grønland fremadrettet

Det er en positiv bankdirektør, der ser på mulighederne i 2019 og de kommende år. Han forventer fortsat aktivitet i samfundet, hvor Grønlandsbanken ser vækst i den økonomiske udvikling. Derudover hviler interessen sig på etableringen af de nye lufthavne:

- Generelt ser det stadig fornuftigt ud med fiskeriet, hvor indtjeningen på de vigtigste arter stadig er god. Vi er dog ikke begejstret for, at kvotefastsættelsen er så høj på det kystnære fiskeri efter hellefisk og i torskefiskeriet, mens det ser mere bæredygtigt ud på rejer og det øvrige fiskeri.

- På lidt længere sigt bliver det også interessant at se, hvilken aktivitet der skabes som følge af beslutningen om lufthavnsbyggerierne. Vi har været positive om lufthavnsplanerne og mener stadig, at lufthavnene er helt centrale i udviklingen af et Grønland med dynamik og vækst, afslutter Martin Kviesgaard.

Bankens forventning til 2019 er et resultatet før skat på kr. 130-150 mio.


Tilbage

» Læs årsrapporten for 2018 

» Læs flere nyheder her

70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;