Rekordudlån og uro på kapitalmarkeder præger GrønlandsBANKENs resultat for årets første tre kvartaler
02. november 2022

I de første tre kvartaler af 2022 leverer banken et resultat før skat på kr. 65,2 mio. mod kr. 114,4 mio. i samme periode af 2021. Resultatet før kursreguleringer og nedskrivninger udgør tilfredsstillende 113,9 imod 108,3 mio. i 2021.

Det er kurstab på bankens obligationsbeholdning der er forklaringen på faldet i resultatet før skat.

- Der har været rentestigning over hele verden i et omfang, som ikke er set i nyere tid. Det koster på vores obligationsbeholdning på over 1 mia., der har givet kurstab på 53 mio. Det er naturligvis ærgerligt,
men vi kommer til at tjene på den højere rente efterfølgende, siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

Til gengæld er udviklingen i basisforretningen bedre end nogensinde. Det er særligt udviklingen i bankens udlån til bankens kunder i Grønland der er forklaringen. Udlån er steget med kr. 314,4 mio. siden udgangen af 2021 og udgør et rekordniveau på kr. 4.101 mio. Hertil er garantier vokset med kr. 262,6 mio til kr. 2.044 mio 30. september 2022. Bankdirektør, Martin Kviesgaard ser med tilfredshed på udviklingen.

- Vores medarbejdere i hele banken har simpelthen løbet utroligt stærkt for at skabe den vækst i forretningen. Og så er det meget positivt at se, at der fortsat er gang i investeringslysten hos både private og virksomhedskunder. Samtidig er vi naturligvis glade for at vi har et attraktivt og konkurrencedygtigt produkt der kan løfte forretningsomfanget med mere end en halv mia. i år.

Direktøren peger også på turismebranchen ser ud til at slå rekorder i 2022 og samtidig er de negative effekter fra stigende renter og inflation endnu ikke så mærkbare i Grønland, som man ser det i de fleste andre lande.

De gode takter ses også på kontoen for tab på udlån og garantier der i årets første ni måneder løber op i beskedne kr. 3 mio.

Omkostninger ligger stabilt

Regnskabet viser næsten uændrede omkostninger og afskrivninger på i alt kr. 145,8 mio i de første ni måneder af 2022 mod kr. 144,8 mio. i samme periode i 2021.

- Vi investerer i år og næste år i både flere medarbejdere, uddannelse og stærke IT-løsninger så jeg tror vi står stærkt fremad, udtaler bankdirektøren

Usikkerhed præger omverdenen

- Kigger vi på resten af året og ind i det nye, så er der jo ikke nogen tvivl om at krigen i Ukraine, rente- og inflationsudviklingen er noget der gør at udsigten for fremtiden er noget uklar. Det vil givet påvirke bygge- og boligpriser og husholdningernes rådighedsbeløb, vurderer Martin Kviesgaard

- I positiv retning er til gengæld stærke udviklingsmuligheder i Grønland, hvis man ser på turismepotentialet og de muligheder som nye lufthavne kommer til at give. Samtidig har Naalakersuisut stærke initiativer på vej med grønne investeringer i vandkraftpotentialet og kan vi løfte uddannelsesområdet ja så ser det positivt ud.

Fastholder forventninger til årsresultat

Ved årets start forventede banken et årsresultat før skat på kr. 120–140 mio, som i fondsbørsmeddelelse den 19. oktober blev nedjusteret til et forventet resultat på kr. 90–120 mio, hvilket banken fastholder.

- Det er kurstabene på obligationer, der er årsagen til nedjusteringen. Usikkerheden ligger grundlæggende på stigende inflation og deraf rentestigninger. slutter bankdirektøren.


Tilbage
70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;