Banken stopper finasiering af ikke-bæredygtigt fiskeri
21. oktober 2019

Som man kunne læse i nyhederne på Sermitsiaq stopper GrønlandsBANKEN al finansiering af investeringer eller udskiftning af materiel til jollefiskerne. Banken har i nogle år holdt tilbage med finansiering, og beslutningen om at sige stop for al finansiering kommer nu. Bankdirektør Martin Kviesgaard udtaler:

”De seneste ændringer i kvotefastlæggelsen kommer i forlængelse af for høje kvoter i lang tid og samtidig for mange fiskere i erhvervet. Det er ikke bæredygtigt, hverken biologisk eller økonomisk. Derfor er vi nødt til at tage den tunge beslutning at sige stop for al finansiering af investeringer eller udskiftning af materiel. Det er ærgerligt for vi har mange der har været gode kunder i mange år, men det er simpelt hen for farligt for dem og for Grønlands økonomi og omdømme, hvis vi blindt fortsætter ud ad den vej. Der er også en forventning til, at vi i Grønland agerer bæredygtigt og det handler vi altså på nu.”

Banken har i flere år advaret mod det ikke-bæredygtige fiskeri, herunder bl.a. i bankens seneste tre årsrapporter.

”Vi har lige set kvoter blive forhøjet og samtidig bliver fiskene mindre og mindre, og der er alt for mange der deltager i fiskeriet. Antallet af fiskere - særligt jollefiskere - er steget med op imod 50 procent på nogle år, og kvoterne bliver løbende forhøjet til langt over både rådgivning og hvad der kan fanges, lyder begrundelsen med tilføjelsen, at der simpelt hen ikke er fisk nok til at brødføde så mange fiskere.” siger bankdirektør Martin Kviesgaard.

For at give ansvarlig bankrådgivning
Martin Kviesgaard erkender, at bankens beslutning kan få den konsekvens at nogle jollefiskere må finde andre erhverv.

”Vi er kede af, at vi må sige stop også til gode kunder – og i bund og grund vil vi gerne rådgive vores kunder ordentligt. Det at investere i en ny jolle eller ny motor hænger ikke sammen med udviklingen i fiskeriet. Vi har tidligere sagt, at vi sagtens kan øge finansieringen af fiskeriet med flere hundrede millioner kroner, men det kræver, at det er bæredygtigt forvaltet. Hvis vi, som forvaltningen er i dag, finansierer nye investeringer i joller, så lader vi fiskerne i stikken. Det er simpelthen dårlig rådgivning og forkert, hvis vi går videre ad den vej” udtaler han til Sermitsiaq.

Find årsrapporterne her

 

For spørgsmål, kontakt:

Presseansvarlig
Melissa Krogsgaard
mk@banken.gl
Telefon 34 78 79


Tilbage

» Nu kan du bruge Apple Pay med dit Mastercard

» Læs flere nyheder her

70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;