GrønlandsBANKEN vækster fortsat
08. maj 2019

Banken leverer i første kvartal 2019 et resultat på 37,9 mio. før skat, mod kr. 34,1 mio. i 2018. Det er primært kursreguleringer på 3,2 mio., der trækker resultatet op idet posten i 2018 udgjorde et minus på kr. 1 mio. 

GrønlandsBANKEN låner flere penge ud i Grønland. Efter vækst på 5% i 2018 vokser udlånene i første kvartal i år med yderligere 4,5% eller 156 mio. kroner. Udlånet er dermed oppe på 3,63 mia. kroner. Det er bankdirektør Martin Kviesgaard naturligvis meget tilfreds med. 

- Vores udlånsudvikling er i hvert fald et tydeligt bevis på, at mange virksomheder og privatkunder har en stærk økonomi og investerer i forretningsudvikling. Det er særligt boligområdet der vokser, men derudover synes jeg det ser pænt ud i alle filialbyer som vi satser meget på. 

- Vi er selvfølgelig også tilfredse med at vi står ret godt konkurrencemæssigt og mon ikke vi har styrket markedspositionen yderligere lidt.

Bankdirektøren understreger dog, at der stadig er gode udviklingsmuligheder i samfundet, hvis der skabes gode rammer for f.eks. fiskeriet, turismen og udenlandske råstofinvesteringer.

-Det vil være til gavn for hele landet, hvis vi skaber rammer for vækst og i Grønlandsbanken vil vi under alle omstændigheder gøre, hvad vi kan for at understøtte en stærk og bæredygtig udvikling i Grønland.


Udlånsvækst og investering i IT og medarbejdere

Udlånsvæksten giver en lille stigning i toplinjen, hvor nettorente- og gebyrindtægterne stiger til kr. 79,8 mio. Omkostningerne i regnskabet viser en lidt større stigning, hvor udgifter til flere ansatte og omkostninger til IT og compliance trækker op.

- Vi ser stigende omkostninger til IT og særligt complianceområdet koster penge. Derudover investerer vi i flere medarbejdere i takt med at flere og flere i Grønland får brug for den rådgivning vi kan give ved bl.a. boligkøb og erhvervsprojekter.

Små nedskrivninger

Grønlandsbankens tab og nedskrivninger på udlån er faldet til kun kr. 1,8 mio. fra kr. 3,5 mio., hvilket banken vurderer er et meget lavt niveau.

- Nedskrivningsniveauet er lavt så vi er godt tilfredse. Det vidner om at både private husholdninger og erhvervskunder med lån i banken generelt er ganske solide her i Grønland, siger Martin Kviesgaard.

Plads til vækst

Kapitalprocenten udgør 21,8% på trods af vækst i forretningen og er dermed komfortabelt over det beregnede solvensbehov på 10,4%.

- Vi vurderer, at det er vigtigt at ha’ en solid bank i Grønland og samtidig skal der være plads til yderligere vækst, siger Martin Kviesgaard.

På baggrund af de forretningsmæssige initiativer banken selv tager og en pæn aktivitet i Grønland, forventer banken fortsat en god udvikling og indtjening i hele 2019 på kr. 130-150 mio. før skat.


Tilbage

» Læs årsregnskabet for 2018 her

» Læs flere nyheder her

70 1234

Find os


Søg efter bynavn eller medarbejder.

Åbningstider

Mandag - torsdag
kl. 9.30 - 15.30
Fredag
kl. 9:30 - 15.00

;